Вуду магия- духът в културата на афроамериканската религия

Вуду означава дух, а традициите на вуду се свързват с шаманизма. Тази религия и философия за промяна живота на човека, често са използвани в САЩ, Африка, Хаити, Куба и Домениканската република. Какви традиции и ритуали обаче крие вуду културата и защо думата вуду се свързва само с негативните и лошите енергии, ще разберете от днешния брой.

 

  • Какво представлява вуду

Вуду представлява култура, но и религия, както и да го наречете, няма да сгрешите. Но това което представлява вуду е далеч по-различно от представите на повечето хора.

 

Вуду се използва и до ден днешен в местата, на които е разпространена и нейната първоначална идея са фолклорните традиции на тази религиозна култура. Нейните традиции са свързани с културата, музиката, танца, групови медитации за призоваване на духовни водачи, под въздействието на наркотични вещества, вербални и вибрационни заклинания. За първи път вуду се появява по време на френското колониално робство в Хаити. Тъй като робите били принудени да служат на своите робовладелци и да бъдат контролирани, им е наложено католичеството. Силата и вярата във вуду не позволил на робите да възприемат и заменят своята вуду религия с католичеството, а просто използвали католичеството като прикритите, но в същото време се покланяли на своите божества и използвали традициите и символите на вуду.

 

  • Вуду традиции

Преплитането на вуду традицията и Християнството се случва именно по това време, а традициите на вуду стават все по-извести и по-известни. Те използвали части от Християнството в своите религиозни традиции. Изповядващите вуду вярвали в един Бог- Бонди, а вярата в раздаване на дарове към божествата и Бонди се смятало за свещенност. Вярата им в живота след смъртта, пищните богребални церемонии, духовете на починалите предци, жертвопринушението са част от религиозните им традиции.

При промяна на сезоните и различните етапи от живота на човек се правят специални ритуали. Ритуалите им включват опрощаване на грехове, призоваване на дъжд и слънце, посредством духовни водачи, както и лечение на болни. А за защита на човешката душа и тяло се извършват специални ритуали за защита. Вуду е и традиция на културата, преплетена в стиховете, изкуство, музика и целия им фолклор, подчертаващ моралните им ценности.
Във вуду се съдържат всички необходими за обществото, изповядващо религията елементи, които допринасят на обществото, покланящи се на вуду определени морални устои и ценности. Така вуду се превръща в религия в официална религия, повлияна до някаква част от Християнството. Уважението на вуду поклонниците към Бога им, както и към божествата, които в Християнството наричаме ангели, архангели, нефилими, серафими прави страха им от невидимите същества и уважението им към материалния свят огромно.
Сред повечето хора е разпространена невярна информация за вуду културата, като повечето хора смятат че вуду описва е само едно единственно нещо, а това са вуду куклите, които се изработват чрез плат, дърво или друг вид материал, за вреда или смърт върху конкретен човек. Вуду ритуалите са най-различни и те не се отнасят само до изработването на една Вуду кукла. Ритуалите използващи се за болни хора и като благодарност и молитви към божествата им включват най-различни материални и нематериални елементи. Въпреки всичко, както във всяка религия и култура има добродетели и ценности, така и във вуду традициите се срещат и негативни влияния. Въпреки разликите в извършването на ритуалите между познатата и доста разпространената черна магия и вуду магията е огромна, целите и на двете са едни и същи. Черна магия се извършва и е целяща болест, смърт, унищожение на семейства, работа и съсипване на късмет, докато целта на вуду е телесна болка и страдание, без видими белези и телесни повреди. Когато се извършва вуду магия се прави кукла с образа на човека, на когото трябва да навреди. Тъй като в нито една религия магията и ритуалите не се смятат за елементи, които вредят, а точно обратно, за нещо което е полезно и благородно, употребяването на вуду за лошотия и вреди, както и при Християнството, така и във всички религии, се връща и наказва този който я поръчва и този който я извършва, защото това може да са двама различни човека.

  • Вуду традиции в България

В България вуду религията и културата не е разпространена, а такива които твърдят че разбират от нея просто целят да ви измамят. Изчистването на страдащ от вуду кукла може да се извърши чрез специални ритуали и кодове дори и през Християнските ритуали, но в строго съчетание и спазване на пост както на изчистващия, така и на изчиствания. Опитите за направа на вуду магия могат да навредят сериозно на хора, нямащи си и понятие от вуду и от използване на сили, които не могат да контролират. Вуду може да се прави и за болен човек с цел укрепване на душата.

 

Всички статии включително и тази са обект на авторско право. Копирането, преписването на всяка статия, публикувана на сайта е строго забранено, без изричното и предварително писменно запитване и потвърждение към автора на статиите Роберто Методиев